ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Χρώματα και επιφανειακές επεξεργασίες

Τα κουφώματα διαμορφώνουν την εσωτερική και εξωτερική όψη της κατοικίας μας και σίγουρα είναι σημαντικό να είναι ωραία. Το αλουμίνιο, εκτός από τις εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες χρωματισμού και επιφανειακής επεξεργασίας. Για την ακρίβεια, κανένα άλλο υλικό δεν μπορεί να προσφέρει την παλέτα χρωμάτων και υφών που μπορεί να προσφέρει το αλουμίνιο. Είτε πρόκειται για σκούρα ή ζωηρά χρώματα, με ματ, γυαλιστερή ή τραχιά υφή, είτε πρόκειται για μεταλλικές αποχρώσεις υψηλής αισθητικής, η προσφερόμενη παλέτα χρωμάτων με το αλουμίνιο είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΒΑΦΗΗ πιο διαδομένη μορφή χρωματισμού των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η ηλεκτροστατική βαφή, η οποία προσφέρει μία τεράστια γκάμα χρωμάτων και υφών, η οποία πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

Στο στάδιο της χημικής επεξεργασίας

Όπου γίνεται καθαρισμός της επιφάνειας του αλουμινίου και αυξάνεται η αντιδιαβρωτική προστασία.

Στο στάδιο της βαφής

Δηλαδή του ψεκασμού έγχρωμης πούδρας με την βοήθεια πεπιεσμένου αέρα και ηλεκτρομαγνητισμού.

Στο στάδιο του πολυμερισμού

Δηλαδή το ψήσιμο της πούδρας, με το οποίο και ολοκληρώνεται η επιφανειακή επεξεργασία.

Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει ηλεκτροστατική βαφή

Η ηλεκτροστατική βαφή προστατεύει το αλουμίνιο από περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν την ακεραιότητά του, όπως η όξινη βροχή ή οι χλωριούχες ενώσεις, όπως το αλάτι σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αλλά, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία, θα πρέπει:

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Να ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα QUALICOAT, GSB και Seaside Class για παραθαλάσσιες περιοχές.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Οι κατεργασίες που γίνονται πάνω στο προφίλ να μην αφήνουν εκδορές και εκτεθειμένα σημεία τα οποία μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ

Να μην καθαρίζονται με ακατάλληλες χημικές ουσίες (π.χ. καυστικές ουσίες, χλώριο). Μία πρακτική συμβουλή: Καθαρίστε τα όπως θα καθαρίζατε το καινούργιο σας αυτοκίνητο!

Τέλος, για να προστατεύσετε τα κουφώματά σας από την αποκόλληση του χρώματος ή από τη νηματοειδή διάβρωση, κατά την οποία δημιουργούνται ρωγμές πάνω στο χρώμα, έχει μεγάλη σημασία να επιλέξετε την κατάλληλη κατηγορία προεργασίας, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. παραθαλάσσιες περιοχές, υψηλή έκθεση στον ήλιο και UV-ακτινοβολία, υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.ά.).

Τα βασικά επιθυμητά χαρακτηριστικά των πουδρών είναι:
• Σταθερότητα γυαλάδας σε βάθος χρόνου
• Σταθερότητα απόχρωσης σε βάθος χρόνου
• Αντοχή στις γρατζουνιές

Με κριτήριο τα παραπάνω χαρακτηριστικά και κυρίως τη σταθερότητα της γυαλάδας και της απόχρωσης σε βάθος χρόνου, οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής κατατάσσονται σε δύο (2) κατηγορίες. Η κατάταξη αυτή γίνεται σύμφωνα με το Florida Test, το οποίο πήρε την ονομασία του από τον τόπο στον οποίο πραγματοποιούνται τα τεστ αντοχής, δηλαδή την Φλόριντα των Η.Π.Α., και αυτό γιατί παρουσιάζει ένα πολύ επιβαρυντικό περιβάλλον για τα βαμμένα προφίλ αλουμινίου, με υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία και υψηλή UV ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με βάση το Florida Test, οι πούδρες «Super Durable» (κλάσης 2) εξασφαλίζουν καλή διατήρηση των αρχικών χαρακτηριστικών του χρώματος για 3 εώς 5 έτη και οι πούδρες «Standard Durable» (κλάσης 1) για 1 έτος. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπό κανονικές, πιο ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι αντοχές ανά κατηγορία στην ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κλάση, τόσο πιο ανθεκτική είναι η βαφή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Florida Test
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
3-5 ΧρόνιαQualicoat Class 2Super Durable
1 ΧρόνοςQualicoat Class 1Standard Durable

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση υπερανθεκτικών «Super Durable» βαφών, διότι έτσι τα κουφώματά σας αναβαθμίζονται αισθητικά και προστατεύονται αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλετε κάποιο υπερβολικά υψηλό ποσό.

• Εξαιρετική αντοχή στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, διατηρώντας αναλλοίωτη την απόχρωση της βαφής.
• Μοναδική προστασία σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ειδική επεξεργασία Seaside Class που εφαρμόζει η ALUMIL.
• Υψηλή αντοχή στα χτυπήματα, την τριβή και την χάραξη.

Όσον αφορά στην ηλεκτροστατική βαφή, οι φορείς πιστοποίησης με βάση τους οποίους πιστοποιούμε τα βαμμένα προϊόντα μας, είναι οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί «QUALICOAT» και «GSB», οι οποίοι πιστοποιούν μέσω αυστηρών ελέγχων τη διαδικασία της επιφανειακής επεξεργασίας.

ΑΝΟΔΙΩΣΗ

Μία ακόμη γνωστή τεχνική χρωματισμού του αλουμινίου είναι η ανοδίωση, που είναι μία ηλεκτροχημική διεργασία στην οποία η εξωτερική επιφάνεια του αλουμινίου αποκτά ανθεκτική κρυσταλλική δομή και μετά χρωματίζεται. Σε αντίθεση με την ηλεκτροστατική βαφή, το εξωτερικό στρώμα που χρωματίζεται αποτελεί μέρος του μετάλλου και δεν τίθεται θέμα πρόσφυσης κάποιας βαφής πάνω στην επιφάνεια του αλουμινίου.
Επιλέγοντας μία από τις ποικίλες διαθέσιμες αποχρώσεις, το προϊόν σας αποκτά:

καλαισθητο μεταλλικο χρωμα
υψηλοτερη σκληροτητα και αντι-χαρακτικη επιφανεια
προστασια απο τηΝ διαβρωση
διατηρηση της αρχικης αποχρωσης
Δείτε εδώ τον κατάλογό μας

Τα χρώματα ανοδίωσης που προσφέρουμε είναι γήινα, όπως το μπρονζέ, το καφέ και το μαύρο, μοντέρνες αποχρώσεις του γκρίζου, του χρυσού, καθώς και το κλασσικό ασημί. Εκτός όμως από την απόχρωση, μπορείτε να επιλέξετε και το είδος της υφής που θα έχει η επιφάνεια. Έτσι, μέσω ειδικής επεξεργασίας επιτυγχάνεται μία εξαιρετική ματ επιφάνεια. Ακόμη, διατίθεται η επιλογή τραχύτητας της επιφάνειας με τρεις (3) διαφορετικές εκδοχές έντασης, ανάλογα με τις αισθητικές σας προτιμήσεις.

Η διαδικασία της προανοδίωσης στην ουσία αποτελεί συνδυασμό της ανοδίωσης και της ηλεκτροστατικής βαφής, στην οποία το αλουμίνιο αρχικά περνά από μία ειδική επεξεργασία ανοδίωσης και μετέπειτα βάφεται με πούδρα.

Αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιφανειακής επεξεργασίας, η οποία σφραγίζει τα κουφώματα, δίνοντάς τους πολύ υψηλές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και τη μέγιστη δυνατή προστασία από τη νηματοειδή διάβρωση. Προτείνεται για περιοχές με επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως οι παραθαλάσσιες. Σε αντίθεση με τα σχετικά περιορισμένα χρώματα της ανοδίωσης, μέσω της προανοδίωσης μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πολλά και διάφορα χρώματα της ηλεκτροστατικής βαφής.
Οπότε, μέσω της προανοδίωσης έχετε όλα τα θετικά της ανοδίωσης και όλα τα θετικά της ηλεκτροστατικής βαφής.

Όσον αφορά στην ανοδίωση, ακολουθούμε και πιστοποιούμαστε με το διεθνώς αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο «QUALANOD». Το πρότυπο αυτό διασφαλίζει ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες για την παραγωγή ανοδιωμένων προφίλ αλουμινίου υψηλής αξίας με μεγάλη αντοχή.

ΣΟΥΜΠΛΙΧΡΩΜΙΑ

Η σουμπλιχρωμία αποτελεί μία ακόμη εξαιρετική δυνατότητα χρωματισμού. Αποτελεί μία τεχνική απομίμησης ξύλου και άλλων υλικών, όπως το τσιμέντο ή ο χαλκός, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διάφορες αποχρώσεις και υφές. Αποτελεί μία έξυπνη λύση, κατάλληλη για παραδοσιακούς οικισμούς, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται σε υψηλό βαθμό η αίσθηση του ξύλου, του τσιμέντου, του χαλκού και άλλων υλικών, πάντα σε συνδυασμό με την υψηλή λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα του αλουμινίου. 

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε κουφώματα που έχουν βαφτεί σε πιστοποιημένα βαφεία, καθώς μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση, το ρίσκο προβληματικής βαφής είναι μεγάλο. Εκ των πραγμάτων, η ποιότητα του χρώματος που θα επιλέξετε θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου και άρα υπάρχει κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει αντιληπτό πολύ αργά για να μπορέσει να διορθωθεί. Γι’αυτό, θα ήταν καλό να ρωτάτε τους κατασκευαστές αλουμινίου για τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν τα βαμμένα προφίλ που χρησιμοποιούν.

Πρόκειται για πιστοποιημένη διαδικασία χημικής κατεργασίας των προφίλ (Πιστοποιητικό βαφής). Η Παραθαλάσσια Κλάση, προέκυψε μέσα από αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε εργαστήρια με αφορμή τον κίνδυνο νηματοειδούς διάβρωσης των βαμμένων προφίλ αλουμινίου. Έτσι δημιουργήθηκε μια διαδικασία που προβλέπει μια ενισχυμένη επιφανειακή κατεργασία που προηγείται της βαφής. Η συγκεκριμένη προεργασία περιλαμβάνει διπλή, αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν την χρωμάτωση και την βαφή των προφίλ με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παραθαλάσσιο ή έντονα μολυσμένο.
Η ALUMIL εφαρμόζει πιστοποίηση «Seaside Class» με την οποία διασφαλίζεται ενισχυμένη προστασία σε παραθαλάσσιες περιοχές. 

Φόρμα επικοινωνίας

Έχετε απορίες ή παρατηρήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα!