ΠΟΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΟΥ;

Μαθαίνω τα πάντα για τα κουφώματα

Κουφώματα ονομάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν (κλείσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτηρίου και αποτελούνται από τα πλαίσια και τα τζάμια. Τα εξωτερικά κουφώματα χωρίζονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του κτηρίου. Οι ανάγκες για φυσικό φωτισμό, για θερμομόνωση, για ηχομόνωση, για ασφάλεια, για εξοικονόμηση χώρου και φυσικά το κόστος είναι οι παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν σε συνάρτηση από τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για τον χώρο του. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη των κτηρίων αποτελεί το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κουφώματα είναι μία σημαντική αιτία κατανάλωσης ενέργειας γι’ αυτό και η σωστή επιλογή τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου.
ΑνοΙΓΟμενα κουφΩματα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγανότητας στον αέρα και το νερό. Δεν μπορούν όμως να καλύψουν αποτελεσματικά μεγάλα ανοίγματα που ξεπερνούν τα 2,00 m σε πλάτος, ακόμη και όταν πρόκειται για δίφυλλες μπαλκονόπορτες. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή το γεγονός ότι απαιτείται αρκετός χώρος εσωτερικά ή εξωτερικά του κουφώματος, ώστε να μπορεί να ανοίγει ανεμπόδιστα. Σημαντική, επίσης, είναι η λειτουργία «ανάκλισης» που παρέχουν τα ανοιγόμενα κουφώματα εφόσον έχει εγκατασταθεί ο απαιτούμενος μηχανισμός, η οποία επιτρέπει τον φυσικό αερισμό του χώρου, χωρίς να χρειάζεται να είναι τελείως ανοιχτό το κούφωμα.


Υπάρχει πληθώρα λύσεων στα ανοιγόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες:
- Ανοιγόμενα προς τα μέσα, με ή χωρίς ανάκλιση
- Ανοιγόμενα προς τα έξω
- Προβαλλόμενα (ανοιγόμενα προς το κάτω μέρος και έξω)
- Περιστρεφόμενα σε οριζόντιο ή κάθετο άξονα
- Συνδυασμός συρόμενου – ανοιγόμενου με μηχανισμό εκτροπής

συρΟμενα κουφΩματα

Τα συρόμενα κουφώματα θα σας εξυπηρετήσουν απόλυτα σε περίπτωση που χρειαστεί να καλύψετε ανοίγματα με πλάτος μεγαλύτερο από 2,00 m. Επιπλέον, τα συρόμενα κουφώματα αποτελούν την ιδανική λύση για οικονομία χώρου σε περίπτωση που γύρω από το άνοιγμα ο χώρος είναι περιορισμένος. Για ιδιαίτερα μεγάλα ανοίγματα δε, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός τεχνολογικά ανώτερου ανασυρόμενου κουφώματος, το οποίο σύρεται πολύ πιο εύκολα χάρη στον ειδικό μηχανισμό ανύψωσης, ο οποίος ανασηκώνει το φύλλο ώστε τα ράουλα να κυλούν πολύ πιο εύκολα, με ελάχιστη τριβή, πάνω στον οδηγό του κουφώματος. Εκτός τούτου, να ανασυρόμενα κουφώματα διακρίνονται για την υψηλή στεγανότητα που προσφέρουν όταν είναι κλειστά.


Υπάρχει πληθώρα λύσεων στα συρόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες:
-Χωνευτά στον τοίχο (προσφέροντας όλο το άνοιγμα)
-Εξωτερικά στον τοίχο
-Δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος
-Επάλληλα που κινούνται το ένα επάνω στο άλλο
-Πολύφυλλα με ανάλογη λειτουργία

Προσανατολισμος και θεση

Η θέση του κουφώματος είναι ακόμα μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή. Η έκθεση στον ήλιο και τα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση και ο προσανατολισμός του κουφώματος είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν (π.χ. σε βορινό παράθυρο δεν ενδείκνυται η εφαρμογή κουφώματος αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση, γιατί θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας, ενώ τα ανοίγματα με νότιο προσανατολισμό δέχονται μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα).

Σχεδιο κουφωματος

Το πώς λειτουργεί ένα κούφωμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του, καθώς επηρεάζει τον αερισμό, τον καθαρισμό, τη σκίαση και τη λειτουργικότητα του χώρου.

παραγοντες που επηρεαζουν την αποδοση ενος κουφωματοσ

Επιλογη υαλοπινακα

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος των υαλοπινάκων (τζάμια) που τώρα πια κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια και τα παλαιότερα προϊόντα αντικαθίστανται από διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με ένα ή δύο κενά, που έχουν καλύτερες ιδιότητες μόνωσης για τον ήχο και τη θερμότητα. Υπάρχουν και τα ενεργειακά τζάμια που έχουν αυξημένο κόστος, όμως μακροπρόθεσμα προσφέρουν χρηματικό όφελος αν υπολογίσετε τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για αρκετά χρόνια.

Σκιαση κουφωματος

Η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο από ότι το χειμώνα. Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ηλιοπροστασία. Για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι, όπου οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά, συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.

ασφαλεια των κουφωματων

Σημαντικές λεπτομέρειες ασφάλειας

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κούφωμα το οποίο παρέχει απόλυτη ασφάλεια και δεν μπορεί να παραβιαστεί. Όταν αναφερόμαστε σε αντίσταση κουφωμάτων σε διάρρηξη εννοούμε πόσο χρόνο θα αντέξει ένα κούφωμα μέχρι να εισέλθει ο υποψήφιος διαρρήκτης από αυτό. Η συμπεριφορά ενός κουφώματος καθορίζεται από τον χρόνο σε λεπτά, αλλά και τα εργαλεία που απαιτούνται για να παραβιαστεί. Τα παλαιότερα κουφώματα δεν είχαν προδιαγραφές ασφαλείας γιατί δεν υπήρχε ανάγκη και αντίστοιχη ζήτηση από το αγοραστικό κοινό. Κλασικά παραδείγματα τέτοιων κατασκευών είναι τα παλαιά ξύλινα κουφώματα. Τα τελευταία έτη οι απαιτήσεις ασφάλειας στα κουφώματα έχουν αυξηθεί και πλέον αποτελούν σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει την τελική απόφαση των καταναλωτών.

Εάν λοιπόν επιλέξουμε να τοποθετήσουμε ανοιγόμενο κούφωμα, θα πρέπει να προτιμήσουμε να περιλαμβάνει μηχανισμό πολλαπλών κλειδωμάτων, τα οποία μπαίνουν περιμετρικά μεταξύ του φύλλου και της κάσας. Επίσης, τα συρόμενα κουφώματα πρέπει να διαθέτουν εσωτερικές κλειδαριές. Πέρα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την ασφάλεια του σπιτιού να γίνει σωστή επιλογή της πόρτας εισόδου καθώς είναι το κύριο σημείο παραβιάσεων σε διαρρήξεις. 

Είναι επομένως σημαντικό να προτιμήσουμε μία πόρτα ασφαλείας, όπως οι πόρτες αλουμινίου, οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση των διαρρηκτών. Όχι όμως οποιαδήποτε πόρτα αλουμινίου. Θα πρέπει να προτιμήσουμε την συνεπίπεδη πόρτα αλουμινίου, δηλαδή με κολλητή λαμαρίνα, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με μία πόρτα με απλό πάνελ. Μία πόρτα με πάνελ παραβιάζεται πολύ εύκολα με έναν λοστό και μία πολύ δυνατή κλοτσιά. Ενώ στη περίπτωση της συνεπίπεδης πόρτας ο διαρρήκτης πρέπει να παραβιάσει την πόρτα στο σημείο της εσοχής μεταξύ του φύλλου και της κάσας, πράγμα το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο. 

Τέλος, οι πόρτες ασφαλείας πρέπει να έχουν πάντα κλειδαριές ασφαλείας πολλαπλών σημείων. Επίσης, σε περίπτωση που η πόρτα σας περιλαμβάνει σταθερό τμήμα ή φεγγίτη, θα πρέπει το τζάμι να είναι triplex ασφαλείας ώστε να σπάει πολύ δύσκολα. 

Η κατηγοριοποιηση αντιδιαρρηκτικης κλασης γινεται συμφωνα με τον παρακατω πινακα:

Κατηγορία ΑντίστασηςΧρόνος ΑντοχήςΕίδος της επίθεσης και διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τη δοκιμή
RC 1N-*Αντίσταση σε χρήση σωματικής βίας, όπως κλοτσιές, σπρώξιμο με τον ώμο, τράβηγμα προς τα έξω. Ο διαρρήκτης δοκιμάζει και με μικρά εργαλεία προσπαθώντας να ανοίξει, να καταστρέψει το κούφωμα
RC 2N-*Ο διαρρήκτης προσπαθεί με επιπρόσθετα απλά εργαλεία, όπως κατσαβίδια, πένσες και σφήνα, να σπάσει κλειδωμένο και βιδωμένο κούφωμα στα δομικά στοιχεία. Άμεση επίθεση στους υαλοπίνακες δε γίνεται. Η δοκιμή λειτουργεί μόνο με πρότυπο γυαλί στο παράθυρο (δηλαδή χωρίς γυαλί ασφαλείας)
RC 2 (Παλιά WK2)3 λεπτάΟ διαρρήκτης προσπαθεί με επιπρόσθετα απλά εργαλεία, όπως κατσαβίδια, πένσες και σφήνα, να σπάσει κλειδωμένο και βιδωμένο κούφωμα στα δομικά στοιχεία. Ένας υαλοπίνακας ασφαλείας σύμφωνα με το ΕΝ 356 απαιτείται για την κλάση RC2
RC 3 (Παλιά WK3)5 λεπτάΟ διαρρήκτης προσπαθεί με επιπρόσθετα εργαλεία, όπως μ' ένα δεύτερο κατσαβίδι κι ένα λοστό να παραβιάσει το κλειδωμένο και βιδωμένο κούφωμα στα δομικά στοιχεία
RC 4 (Παλιά WK4)10 λεπτάΟ έμπειρος διαρρήκτης χρησιμοποιεί εκτός απο το πριόνι και πρόσθετα εργαλεία, όπως λοστό, σφυρί, καλέμι και ένα τρυπάνι μπαταρίας
RC 5 (Παλιά WK5)15 λεπτάΟ έμπειρος διαρρήκτης χρησιμοποιεί, εκτός απο τα εργαλεία  χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία όπως τρυπάνι, σέγα και δισκοπρίονο με διάμετρο δίσκου max 125mm. Το κούφωμα φέρει αλεξίσφαιρο γυαλί σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 356
RC 6 (Παλιά WK 6)20 λεπτάΟ έμπειρος διαρρήκτης χρησιμοποιεί, εκτός απο τα εργαλεία χειρός, και ισχυρά ηλεκτρικά εργαλεία, όπως τρυπάνι, σέγα και δισκοπρίονο με διάμετρο δίσκου max 230mm. Το κούφωμα φέρει αλεξίσφαιρο γυαλί σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 356

* το "N" για τις κατηγορίες αντοχής RC1Ν και RC2Ν αντιπροσωπεύει τις εκάστοτε "Εθνικές διατάξεις", και αυτο σημαίνει ότι ο απαιτούμενος τύπος γυαλιού μπορεί να οριστεί σε εθνικό επίπεδο

Συμβουλές σχετικά με την αντίσταση κατά της κλοπής

1. Το 42% των δοκιμασμένων εισβολών εμποδίζεται από μηχανικές συσκευές ασφαλείας.

2. Η σωστή χρήση των συσκευών πρέπει να αποτελεί την Νο 1 προτεραιότητα για τους χρήστες: τα εξαρτήματα τα οποία είναι ανθεκτικά σε διαρρήξεις μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εφόσον είναι κλειστά και κλειδωμένα. Ένα κεκλιμένο παράθυρο εξακολουθεί να είναι ένα ανοιχτό παράθυρο για τους λόγους αντοχής σε διαρρήξεις.

3. Οι πόρτες και οι λαβές παραθύρων που κλειδώνουν θα πρέπει να κλειδώνονται. Το κλειδί πρέπει επίσης να αφαιρεθεί, για να αποφευχθεί ο χειρισμός από την εξωτερική πλευρά.

4. Ένα παράθυρο κατηγορίας RC 2 με λαβή παραθύρου που κλειδώνει και ένα γυαλί ασφαλείας στο εσωτερικό του έχει και οφέλη στην ασφάλεια των παιδιών.

5. Στα εξαρτήματα ανθεκτικά σε διαρρήξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της σωστής εγκατάστασης και συναρμολόγησης, καθώς και στην προσαρμογή του εξοπλισμού ακριβώς στη σωστή ρύθμιση.

6. Ιδανικά, λάβετε υπόψιν τις εκτιμήσεις αντίστασης κατά της κλοπής ήδη από το στάδιο σχεδιασμού και χρησιμοποιήστε δοκιμασμένα πιστοποιημένα εξαρτήματα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σήμερα τα περισσότερα κουφώματα βρίσκονται στην κλάση 1 ή 2, ενώ σπανιότερα βρίσκουμε κουφώματα της κλάσης 3 ή 4. Οι πόρτες ασφαλείας παρέχουν καλύτερες επιδόσεις και συχνά κατατάσσονται στις κλάσεις 3 ή 4. Για την επιβεβαίωση της κλάσης κατάταξης το κούφωμα θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό διαπιστευμένου Φορέα (εργαστηρίου), το οποίο έχει διεξάγει την απαραίτητη δοκιμή και έχει κατατάξει το κούφωμα σε μία από τις ανωτέρω κλάσεις. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να παραδίδονται στον καταναλωτή μαζί με τη σχετική Δήλωση Επιδόσεων.

Φόρμα επικοινωνίας

Έχετε απορίες ή παρατηρήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα!